Достапни линкови

Во Уганда стапи во сила законот против хомосексуалците


Претседателот на Уганда, Јовери Мусевени

Претседателот на Уганда, Јовери Мусевени

Претседателот на Уганда, Јовери Мусевени денеска го потпиша контроверзниот закон против хомосексуалноста и покрај критиките од Западот. Мусевени го потпиша законот јавно, со цел, како што е образложено, да ја демонстрира незвисноста на Уганда во однос на притисоците и проволациите од Западот. Според законот, за оние што прв пат ќе бидат обвинети за хомосексуализам, е предвидена казна затвор до 14 години. Соединетите Држави најавија дека со овој закон ќе бидат искмпликувани односите со Уганда, која инаку е клучен сојузник на Западот во борбата против исламистичкиот екстремизам во Сомалија.
XS
SM
MD
LG