Достапни линкови

logo-print

Еврозоната се договори за банкарска унија


Лидерите на Европската унија го поздравија новодоговорениот механизам за решавање на тешкотиите со проблемитичните банки. Според оценките, новата централизирана агенција за спасување или за затворање на банките во 17 членки на еврозоната ќе помогне во решавањето нови финансиски кризи и ќе ги поштеди државите со свои средства да го стабилизираат финансискиот систем. Се оценува дека воспоставувањето банкарска унија е најамбициозниот чекор кон интегрирање на европската економија од усвојувањето на заедничката валута. Основа на банкарската унија е заеднички фонд кој 10 години ќе се полни од банките за да достигне сума од 55 милијарди евра. Средствата ќе се користат за спасување или банкрот на банките.
XS
SM
MD
LG