Достапни линкови

logo-print

ЕК ќе преговара со Русија за Јужен тек


Шестте земји на Европската унија кои потпишаа со Русија спогодби за изградба и за учество во гасоводот Јужен тек ја овластија Европската комисија да преговара со Москва за усогласување на тие спогодби со законите на Унијата. Ова денеска во Брисел го соопшти еврокомесарот за енергетика Гинтер Етингер. „Ќе разговараме со Русија и сметаме дека Јужен тек е многу важно дополнување на северносевропската мрежа гасоводи. Ние не сме против, туку мора да се почитува европското законодавство“, изјави Етингер по состанокот со ресорните министри на Грција, Бугарија, Унгарија, Австрија, Хрватска и Словенија.
XS
SM
MD
LG