Достапни линкови

logo-print

Уставниот суд на Хрватска за референдумот за брак


Уставниот суд на Хрватска денеска реши дека не постои основа за поништување на одлуката на парламентот за распишување референдум на кој граѓаните на 1 декември ќе се изјаснуваат за уставната дефиниција на бракот како ислучива заедница меѓу маж и жена. Во последните денови во јавноста и во медиумите се интензивира полемикатата за тоа дали Уставниот суд можело воопшто да ја оценува уставноста на овој референдум.
XS
SM
MD
LG