Достапни линкови

logo-print

Совет на Европа со критики за миграционите политики на Балканот


Комесарот за човековите права на Советот на Европа Нилс Музникс објави истражување во кое остро се критикуваат миграционите политики на ЕУ и на земјите од Западен Балкан.
Во извештајот се наведува дека станува збор за кршење на човековите права при етничко профилирање на граничните премини и конфискација на патни исправи. Тоа е посебно случај на Западен Балкан, каде што земјите се под притисок да го намалат бројот на граѓани што аплицираат за азил во ЕУ или ќе се соочат со враќање на визниот режим.
Станува збор прeтежно за Роми. Според Музнукис, само Македонија спречила 7000 Роми да ја напуштат земјата меѓу 2009 и 2012 година.
XS
SM
MD
LG