Достапни линкови

logo-print

Почна зимското сметање на времето


Зимското сметање на времето почна ноќеска со поместување на стрелките на часовниците за еден час наназад, со што три часот по полноќ стана два часот. Преминот од летно кон зимско време прв пат е забележано во 1916 година во земјите во северна Европа, а досега е воведено во околу 70 држави, претежно на северната хемисфера. На 21 мај 1916 година Велика Британија, следејќи го примерот на Германија прв пат го воведува летното сметање на времето.
XS
SM
MD
LG