Достапни линкови

logo-print

Шпанија не смее да им го продолжува затворот на припадниците на ЕТА


Европскиот суд за човекови права денеска пресуди дека Шпанија мора, без одлагање, да ги ослободи баскијските сепаратисти, чие држење во затвор е пролонгирано со контроверзната легална практика во Шпанија. Инес Дел Рио Прада, членка на ЕТА, е во затвор од 1989-та година, под обвинение за тероризам, а нејзиното држење во затвор постојано се продолжува. Во октомври 2011-та, ЕТА декларира дефинитвен крај на вооружените активности.
XS
SM
MD
LG