Достапни линкови

logo-print

Нобеловата награда за мир за Организацијата за забрана на хемиското оружје


Годинашната Нобелова награда за мир ја доби Организацијата за забрана на хемсикото оружје која го надгледува уништувањето на хемискиот арсенал на Сирија, соопштено е денеска во Осло. Претседателот на Норвешкиот Нобелов комитет Торбјорн Јагланд изјави дека оваа организација ја добила наградата за нејзините значителни напори за елиминирање на хемиското оружје. Станува збор за невладина организација поддржана од Обединетите нации одговорна за спроведување на глобалната Конвенција за хемсикото оружје. Нејзиното седиште е во Хаг. Наградата во вредност од милион и 250 илјади долари официјално ќе биде предадена на 10 декември во Осло.
XS
SM
MD
LG