Достапни линкови

logo-print

СДСМ со проект за враќање на ДДВ на граѓаните


Претседателот на СДСМ Зоран Заев

Претседателот на СДСМ Зоран Заев

Претседателот на СДСМ Зоран Заев денеска презентира проект за поврат на ДДВ на секој граѓанин, прв од новата партиска програма што е во подготовка, а чија основна порака е „Да ја вратиме средната класа“. Се предлага на секој краен потрошувач да му се враќаат 15 проценти од платениот ДДВ. Со враќањето, вели Заев, на граѓаните ќе им бидат вратени 8 милијарди денари годишно, а на секое семејство кое поседува фискални сметки меѓу 20 и 30 илјади денари годишно. Според Заев, враќањето на ДДВ-то кон граѓаните ќе се прави квартално, а по враќањето на целокупниот износ кон граѓаните, во државниот буџет ќе останеле околу 2 милијарди денари, односно повеќе пари отколку сега. Лидерот на СДСМ најави дека откако ќе ги слушнат предлозите, сугестиите и критиките од граѓаните кон средината на декември ќе го заокружат конечниот текст и содржина на партиската програма.
XS
SM
MD
LG