Достапни линкови

logo-print

Собранието расправа за уставните измени за бракот


Собранието на Македонија на денешната седница ја почна расправата по Предлогот за пристапување кон измена на Уставот за дефинирање на бракот како заедница исклучиво меѓу маж и жена, поднесен од пратеници од владејачкото мнозинство. Претставникот на предлагачите, , посочи дека со Предлогот бараат уставно дефинирање на бракот како заедница меѓу еден маж и една жена, а децата без родители да можат да бидат посвојувани само од брачни парови во кои ќе има еден маж и една жена или од самохрани родители. „Интенција на предлагачите е да се оневозможи некое идно парламентарно мнозинство со само 42 гласа да го менува Законот за семејство и да ја редефинира структурата на бракот, изјави пратеникот Влатко Ѓорчев од ВМРО-ДПМНЕ. За да се донесат уставните измени потребно е дво-третинско мнозинство од вкупниот број на пратеници.
XS
SM
MD
LG