Достапни линкови

logo-print

На есен штрајк на белите мантили во Хрватска


Седумдесет проценти од вработените во сферата на здравството односно 46.000 лекари и медицински сестри од цела Хрватска ќе штрајкуваат на есен, соопшти претседателот на лекарскиот синдикат Ивица Бабиќ.
Неговата изјава следи откако пропаднаа преговорите меѓу Владата и синдикатите.
- Владата демонстрира лицемерност со тоа што на преговорите испрати претставник, кој нема право да потпишува договори, посочи Бабиќ, додевајќи оти претставници на синдикатите следните денови ќе имаат средба, за да го координираат штрајкот.
Синдикатите сакаа појдовна точка за преговорите да биде колективниот договор од ноември 2011 година, кој беше прогласен за невалиден од страна на судот во јуни годинава.
XS
SM
MD
LG