Достапни линкови

logo-print

Влогови за успешна докапитализација на грчките банки


Успехот на рекапитализацијата на грчките банки ќе зависи од враќањето на влоговите во банките во износ од околу 20 милијарди евра, кои граѓаните ги изнеле во странство или ги кријат дома, изјави денеска министерот за финансии на Грција Јанис Стурнарас во интервју за локална телевизија. Како што пренесува ИТАР-ТАСС, четири водечки грчки банки: Пиреус банк, Алфа банк, Националната банка и Јуробанк, во јуни со кредити од ЕУ и ММФ ја завршија својата рекапитализација вредна 27,5 милијарди евра. Тоа треба да им овозможи да ја обноват својата платежна способност по отпишувањето на грчките државни обврзници, кои се наоѓаа во нивните активи. Сегашната цел на банките е повторно да добијат пристап до меѓдународните пазари за зголемување на кредитирањето на економијата, што веќе шеста година е во рецесија.
XS
SM
MD
LG