Достапни линкови

Новиот крал Филип -единство и разнородност на Белгија и Европа


 Philippe will swear an oath as King of Belgium later on Sunday.

Philippe will swear an oath as King of Belgium later on Sunday.

Новиот седми крал на Белгија Филип денеска положи заклетва во Парламентот во Брисел и порача дека како шеф на државата ќе ги штити суверенитетот и целовитоста на земјата.Тој нагласи дека единството и разнородноста како на Белгија така и на Европа ќе му претставуваат залог за излегување од економските потешкотии. Идната година се одржуваат парламентарни избори во Белгија и многу белгијски коментатори оценија дека голем испит за новиот шеф на државата ќе биде тоа во која меа ќе успее да се соочи со обидите на најголемата партија Н - ва Белгија да стане конфедерација. Филип дојде на престолот на Белгија денеска откако татко му кралот Алберт Втори му го отстапи престолот, со образложение дека староста и болеста не му дозволуваат повеќе да ја извршува функцијата.
XS
SM
MD
LG