Достапни линкови

logo-print

Австралија ќе сели азиланти во Нова Гвинеја


Кевин Рад

Кевин Рад

Австралиската влада најави дека барателите на азил нема да престојуваат нa територијата на земјата додека се разгледуваат нивните барања. Азилантите ќе се испраќаат во Нова Гвинеја, откако премиерот Кевин Рад рече дека нема шанси овие лица да останат во Австралија дури и ако се „вистински бегалци“. Новата мерка е воведена со цел да се намали бројот на азиланти кои со бродови пристигнуваат во Австралија од Индија. До сега стотици се удавија на вакви опасни патувања. Од Јануари повеќе од 15.000 азиланти пристигнаа во Австралија. Мнозинството се од Иран, Авганистан и Ирак.
XS
SM
MD
LG