Достапни линкови

logo-print

Стандард енд Пурс го зголеми кредитниот рејтинг на Кипар


Меѓунароната агенција Стандард енд Пурс го зголеми долгорочниот кредитен рејтинг на Кипар во странска и национална валута од нивото “селективен банкрот“ на ЦЦЦ+.
Агенцијата го ревидира и краткорочниот рејтинг на земјата од „селективен банкрот“ до Ц.
Со зголемувањето на рејтингот на Кипар аналитичарите од Стандард енд Пурс ја истакнувата можноста земјата целосно да ги врати долговите во одредените рокови.
Во Кипар се извршува доброволна замена на државни обврзници во вредност од една милијарда долари со рок на доспевање до 2016 година. Хартиите од вредност со заменуваат со нови со рок на доспевање до десет години
XS
SM
MD
LG