Достапни линкови

logo-print

Децата со посебни потреби се меѓу најобесправените луѓе во светот


Децата со посебни потреби се меѓу најобесправените луѓе во светот, се наведува во денеска објавениот извештај на Обединетите нации.
Во извештајот, насловен "Состојбата на децата во светот", се нагласува дека за 3 до 4 пати се поголеми шансите овие деца да бидат жртви на физичко и сексуално насилство, се со помала веројатност и се со помали шанси да добијат стручна здравствена заштита.
Во извештајот, исто така, се наведува дека децата со посебни потреби немаат соодветно сексуално образование и се повикува на промена на ставовите, и на подобри социјални услуги за децата со посебни потреби.
XS
SM
MD
LG