Достапни линкови

logo-print

Резолуцијата за Македонија на дневен ред во Европскиот Парламент


Европскиот парламент денеска ќе ја разгледа Резолуцијата за напредокот на Република Македонија во 2012 година, која треба да ја усвои утре.
Предложениот текст од страна на известувачот, британскиот европратеник Ричард Ховит е резултат на широкиот компромис постигнат во рамките на Комисијата за надворешни работи на 8 април 2013 година. Членовите на Комисијата со 39 гласа за и 13 против од вкупно 203 предложени амандмани, усвоија 20 компромисни и 50-тина други амандмани.
Во резолуцијата за која треба се изјасни ЕП се повикува ирското претседателство со Советот на ЕУ да спроведе интензивна дипломатија за да се постигне задоволувачки исход и одлука за почеток на преговори со Република Македонија пред крајот на јуни 2013 година што ќе дозволи почеток на преговорите пред јули.
XS
SM
MD
LG