Достапни линкови

Попоски на средба со Совндал и Вамен во Данска


Министерот за надворешни работи Никола Попоски

Министерот за надворешни работи Никола Попоски

Министерот за надворешни работи Никола Попоски денеска во Данска оствари одвоени средби со неговиот колега Вили Совндал и со министерот за европски прашања Николаи Вамен. Попоски информирал за постигнатиот напредок во реформите, политичката агенда на Македонија во процесот на ЕУ и НАТО интеграцијата, како и за конкретните напори за интензивирање и унапредување на односите и соработката со нејзините непосредни соседи.
Совндал нагласил дека Данска останува поддржувач и пријател на Македонија. Вамен изразил уверување дека Македонија ќе продолжи со реализирањето на реформите и воедно ја реафирмирал поддршката во процесот на интеграција на Македонија во ЕУ.
Попоски на излагањето на Конференцијата под мотото „20 години што ја променија Европа: Копенхашките критериуми и проширувањето на Европската Унија“ истакнал дека Македонија нема друга алтернатива освен да го следи патот кон членство во ЕУ.
XS
SM
MD
LG