Достапни линкови

logo-print

ОБСЕ бара акција за безбедноста на новинарите


 Дуња Мијатовиќ

Дуња Мијатовиќ

Претставникот на ОБСЕ за слободата на медиумите Дуња Мијатовиќ денеска ги повика 57 земји членки на оваа организација да преземат вистинска акција за да им осигураат безбедност на новинарите. „Длабоко не загрижува тоа што и во 21 век уште еден Светски ден на слободата на печатот минува со повик за безбедноста на новинарите. Ескалираат заканите, заплашувањето, малтретирањето и физичките напади врз членови на медиумите“, оценува Мијатовиќ, додавајќи дека нивната безбедност е основен предуслов за слободното изразување.
XS
SM
MD
LG