Достапни линкови

logo-print

Балканот го кандидираше Ѓурѓовден за УНЕСКО


На иницијатива на Турција, земјите од регионот, меѓу кои и Македонија, иницираа проект за номинација за вбројување на Ѓурѓовден на листата на нематеријално наследство на Организацијата за образование, наука и култура на Обединетите нации (УНЕСКО).
Ѓурѓовден, или Празникот на будење на пролета, препознатлив е во целиот регион и обилува со народни обичаи, кои се прават за заштита, за здравје, за плодност. Ѓурѓовден обично се врзува за ромската популација, со оглед на тоа дека Ромите го одбележуваат како свој најголем културно-верски празник.
XS
SM
MD
LG