Достапни линкови

МОСТ-мирна атмосфера и мали нерегуларности во вториот круг


Втор круг гласање на Локални избори 2013.

Втор круг гласање на Локални избори 2013.

Граѓанската асоцијација МОСТ денеска оцени дека гласањето во вториот круг од локалните избори генерално е спроведено во мирна атмосфера со незначително намален број на нерегуларности. Според нив, најчести нерегуларности во вториот круг биле семејното гласање, некористењето на УВ ламбата и спрејот, фотографирањето на гласачките ливчиња, како и непочитувањето и злоупотребата на процедурата за гласање на лица кои не можеле да гласаат сами.
На изборите, како што информираа од МОСТ, имало и ситуации кои оставаат простор за недоверба во податоците во Избирачкиот список, а во однос на предвременото гласање е забележано зголемување на бројот на пријавени лица.
Изборната кампања за вториот круг според МОСТ се карактеризирала со пониско ниво на теренска активност од страна на политичките субјекти, а кампањата се одвивала со понизок интензитет во првата недела, додека активностите биле интензивирани во последните денови пред започнување на изборниот молк.
XS
SM
MD
LG