Достапни линкови

logo-print

Македонија 20 години полноправна членка на ОН


Република Македонија на денешен ден пред 20 години со акламација во Генералното собрание на Обединетите нации беше примена за 181 полноправна членка на Светската организација. Со тоа беше потврден меѓународно правниот субјективитет на Македонија по изразената референдумска волја на граѓаните на 8 септември 1991 година за самостојна и независна држава. По противењето и притисоците на Грција зачленувањето во ОН беше направено под привремената референца Поранешна југословенска Република Македонија. Двете земји со посредство на ОН почнаа преговори за надминување на разликите околу името кои досега не дадоа резултати.
XS
SM
MD
LG