Достапни линкови

logo-print

Индија одби да патентира лек за рак на Новартис АГ


Врховен суд на Индија отфрли да го признае патентот на лекот за рак на подобрената верзија Гливец - одлука која има глобални импликации. Швајцарската компанија за производство на лекови Новартис АГ побара патентирана заштита на подобрената верзија на овој лек против леукемија.
Патентниот завод на Индија го отфрли барањето со образложение дека лекот е само ажурирана верзија на претходната производ. Пресудата значи дека многу поевтини генерички верзии на лекот ќе може да произведуваат.
XS
SM
MD
LG