Достапни линкови

logo-print

Меѓународната помош за Кипар кон средината на мај


Никозија

Никозија

Кипар се очекува првата транша од кредитот за помош на земјата да ја добие кон средината на мај.
Преговорите на земјата со тројката меѓународни кредитори од Еврпската Унија, Европската централна банка и Меѓународниот монетарен фонд се во финална фаза.
Кон крајот на неделата тројката ќе претстави извештај за кредитниот договор на Еврогрупата, која ќе заседава на 12 април во Даблин.
По усвојувањето на договорот од Еврогрупата ќе почне постапка за ратификација од парламентите на земјите од еврозоната.
Минатиот месец Еврозоната одобри спасувачки пакет во вредност од 10 милијарди евра за Кипар.
XS
SM
MD
LG