Достапни линкови

Кенија-Врховниот суд ја потврди победата на новиот претседател


Ухуру Кенијата

Ухуру Кенијата

Врховниот суд на Кенија едногласно ја прифати победата на Ухуру Кенијата на претседателските избори во земјата. Според судот, Кенијата и неговиот заменик Вилјам Руто биле прописно избрани. Судот смета дека изборите на 4 март биле фер, слободни, транспарентни и веродостојни.
Кенијата ќе положи заклетва на функцијата на 9 април. Тој ќе биде четвртиот претседател за време на 50 годишната независност на земјата.
XS
SM
MD
LG