Достапни линкови

logo-print

Пројковски - Театарот чини колку хонорар на еден холивудски актер


Цената на Стариот театар достигна 39 милиони евра. Театарот чини колку еден хонорар на холивудски актер, вели уметничкиот директор на МНТ Дејан Пројковски.

Цената за изградба и опремување на Стариот театар што се гради на кејот на реката Вардар достигна 39 милиони евра. Оваа бројка е добиена според објавените податоци за склучени договори на интернет страната на Биро за јавни набавки.
Сите оние дополнителни работи коишто се изведени се согласно законот. Значи ние немаме, како што многу се зборува во јавноста, во четири се склучуваат договори и анекси, не напротив.

Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска денеска изјави дека не може да ја каже конечната бројка, затоа што проектот сè уште не готов. Ќе биде целосно завршен кон крајот на мај, а со тоа ќе биде готова и градежната книга. Првично најавената сума во 2007 година беше 6 милиони евра. Канческа-Милевска вели дека таа се однесувала само за градежните работи, односно на архитектонскиот проект.

„Кога беше таа првична сума кажано, тоа беше проект архитектура. Значи во самите проекти немаше фаза сценски технологии, фаза акустика, фаза машинство, електрика, значи не постоеја такви проекти. Ние значи кога го добивме еден дел од проектот машинство, тој проект бил застарен и не можеше да се вклопи во самата сценска технологија и акустика.“

Според податоците на Бирото за јавни набавки досега за театарот покрај основните договори склучени се 11 договори за непредвидени работи за кои не се наведени детали за нив. За останатите дополнителни договори е наведено дека станува збор за градежно-занаетчиски работи, браварски и ѕидарски работи, за изведби на машински и акустични инсталации машински инсталации, стручен надзор на објектот или, пак, набавка на опрема и мебел.
Прашањето ви е дали Дејан Лилиќ, дали Сенко Велинов, Владо Јовановски и да не ги редам сите актери во Македонија, заслужуваат ваков објект, колку еден хонорар на холивудски актер.

„Ова е сложен објект. Никој не знае кога ќе започне со ископ на самиот терен дека може да дојде до одредени непредвидени работи, никој не може однапред на самата површина да види дека доле може да се судрите со одредена фекална канализација, водоводна канализација. Сите оние дополнителни работи коишто се изведени се согласно законот. Значи ние немаме, како што многу се зборува во јавноста, во четири се склучуваат договори и анекси, не напротив“, вели министерката Канческа-Милевска.

Уметничкиот директор на МНТ Дејан Пројковски вели дека изградбата на целиот театар чини колку еден хонорар на холивудски актер.

„Прашањето ви е дали Дејан Лилиќ, дали Сенко Велинов, Владо Јовановски и да не ги редам сите актери во Македонија, заслужуваат ваков објект, колку еден хонорар на холивудски актер и дали денеска треба да зборуваме само за тоа или да зборуваме за сонот којшто е остварен на Прличко, на цела наша генерација на актери, за театарот што е чувар на идентитетот, на јазикот и на културата“, вели Пројковски.
Архитектот на Театарот Јован Стефановски Жан вели дека во театарот се гради 7 години и дека во тој период не можело однапред да се направат договори за сè што е направено.

Според Бирото за јавни набавки, само во изминатиов месец се потрошени над 3 милиони евра за дополнителни работи. Италијанската Ламоне Мореда со Министерството за култура склучи два договори во вредност од 2,2 милиони евра. Едниот е за изработка и монтажа на акустични и противпожарни врати, а вториот се однесува за заштита на градежна јама и проширување на техничка врата на северната фасада на објектот Стар театар.

Договорот од милион евра за изведување на противпожарни машински инсталации го добила скопската подружница на австриската фирма Страбаг. Тоа е фирма која што склучила со Министерството вкупно 8 договори во вредност од 13,5 милиони евра, од кои за дел е наведено дека се однесуваат на дополнителни и непредвидени работи, а дел се однесуваат на изведба на машински инсталации, но и за набавка на мебел.

Слаѓана Тасева од Транспаренси Интеренејшнал Македонија вели дека со дополнителните договори се остава простор за многу незаконитости.

„Ова е типична злоупотреба на јавните средства преку постапките за јавните набавки“, вели Тасева.

Целта на законскиот механизам за доплата за непредвидени трошоци од 30 проценти од вредноста на договорот наместо како исклучок се користи како правило.
  • 16x9 Image

    Зорана Гаџовска Спасовска

    Новинарската кариера ја започна во А1 телевизија. Работела на теми од образование, социјални проблеми, здравство и екологија. Родена е на 30.09.1983 година во Скопје. Од јуни 2009-та година работи како постојан дописник за Радио Слободна Европа од Скопје.

Покажи ги коментарите

XS
SM
MD
LG