Достапни линкови

logo-print

БРИКС со договор за основање на банка за развој


Лидерите на земјите членки на БРИКС на Самитот во Дурбан

Лидерите на земјите членки на БРИКС на Самитот во Дурбан

Земите членки на БРИКС на Самитот во Дурбан начелно се договориле за основање банка за развој. Јужно африканскиот претседател Јакоб Зума извјави дека почетниот капитал на банката ќе биде одржлив и доволен за ефективно финансирање на инфраструктурата. Според него, банката на земјите членки на БРИКС ќе им помогне да го спречат кратокорочниот ликвиден притисок, ќе обезбеди взаемна поддршка и натамошно зајакнување на финансиската стабилност.
Зума смета и дека банката ќе придонесе за зајакнување на глобалната финансиска мрежа и ќе ги дополни постојните меѓународни договори .
XS
SM
MD
LG