Достапни линкови

logo-print

Меѓународна награда за човекови права Вацлав Хавел


Вацлав Хавел

Вацлав Хавел

Нова награда за човекови права ќе биде основана во чест на поранешниот чешки претседател Вацлав Хавел. На денешната церемонија во Прага претставници на библиотеката Вацлав Хавел, Движењето 77 и Советот на Парламентарното Собрание на Европа го потпишаа документот за основање на наградата, која ќе биде доделувана секоја година во октомври.
Хавел беше последниот претседател на Чехословачка, по што стана и претседател на Чешката република во 1993 година. Поранешниот десидент беше познат и по неговата борба за човековите права во целиот свет.
XS
SM
MD
LG