Достапни линкови

logo-print

Претрес на стотици невладини во Русија


Шефот на Меморијал Александар Черкасов

Шефот на Меморијал Александар Черкасов

Руските власти извршиле претрес на канцелариите на стотици невладини организации, меѓу кои и оние на Меморијал, една од најстарите организации за човекови права во земјата. Шефот на Меморијал Александар Черкасов изјави дека обвинителите пристигнале со претставници од друг одел, без да каже конкретно од кој. Според него, претресот бил со цел да се провери дали организациите работат согласно законите.
Рускиот Совет за човекови права соопшти дека бил извршен претрес во околу 2000 невладини.
XS
SM
MD
LG