Достапни линкови

logo-print

ОН регистрирале зголемено кршење на човековите права во Иран


Ахмед Шахид

Ахмед Шахид

Специјалниот претставник на ОН за состојбата со човековите права во Иран Ахмед Шахид изјави дека во земјата има низа на сериозни проблеми кои треба итно да се решат. Говорејќи пред Советот за човекови права на ОН во Женева, Шахид рече дека кршењето на човековите права во Иран е зголемено. Тој ја наведе високата стапка на егзекуции за дела кои не се сметаат за подобни за таков вид на казна, според меѓународното право.
Спред него, загрижува и дескриминацијата на верска и етничка основа, непочитувањето на политичките и цивилните права, како правото на слободно изразување.
XS
SM
MD
LG