Достапни линкови

logo-print

Парламентарни избори во Гренланд


Гласањето на претходните избори во Гренланд

Гласањето на претходните избори во Гренланд

Жителите на Гренланд денеска гласаат на парламентарните избори во земјата. Рударството, кинеското влијание и животната средина се централните прашања на изборите. Островот има многу природни ресурски кои не се искористени, како ретките минерали, кои со топењето на глечерите стануваат се подостапни. Сите големи партии се сложија дека треба да се развие искористувањето на природните богатства, но опозицијата го обвини премиерот Купик Клеист дека го турка законот со кој на странските рударски компании ќе им бидат дадени посебни услови.
Според критичарите, законот е прилагоден на инвеститорите од Кина, кои планираат да донесат околу 2000 свои работници во Гренланд.
XS
SM
MD
LG