Достапни линкови

logo-print

Израелски ракописи стари илјада години пронајдени во Авганистан


Израелската национална библиотека претстави збирка од антички ракописи за кои се верува дека потекнуваат од еврејска заедница од Авганистан. Според податоците на Библиотеката, дел од ракописите се стари и над илјада години и биле сочувани во пештери во северниот дел на Авганистан. На промоцијата не беше соопштено како библиотекта дошла до тие ракописи ниту како се појавија такви документи од Авганистан. Итражувачите велат дека ракописите се доказ дека еврејката заедница се развивала и во таа област пред илјада години. Документите вклучуваат списи пишувани на хебрејски, арамејски, арапски и персиски.
XS
SM
MD
LG