Достапни линкови

Фајон - Лажните азиланти, опасност за визната либерализација


Известувачот на ЕП за визна либералзиација Тања Фајон.

Известувачот на ЕП за визна либералзиација Тања Фајон.

Известувачот на ЕП за визна либералзиација Тања Фајон денеска повторно предупреди на проблемот на лажни азиланти и на опасноста дека поради тоа може да биде суспендиран безвизниот режим, но нагласи дека во ЕУ не е постигната согласност околу воведувањето на таквиот механизам.

Три години по воведувањето на безвизниот режим за Србија, Македонија и Црна Гора, шест земји на ЕУ и потписници на Шенгенскиот договор - Германија, Франција, Белгија, Луксембург, Холандија и Шведска - побараа во случај на злоупотреба да се укине безвизниот режим за земјите од Западен Балкан.

Претставници на Европскиот совет, Комисијата и Парламентот вчера не успеаја да се договорат околу механизмот за суспензија на безвизниот режим.
XS
SM
MD
LG