Достапни линкови

logo-print

Намалена стапката на невработеност во третиот квартал


Како да најдам работа? Брошура на Агенцијата за вработување.

Како да најдам работа? Брошура на Агенцијата за вработување.

Стапката на невработеност во Македонија во третиот квартал изнесува 30,6 проценти и бележи намалување во однос на претходниот кваратал кога беше од 31,2 отсто. Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на невработени изнесува 288.159 лица, а вкупното активно население во овој квартал изнесувало 652.498 лица. Стапката на активност е 56,3, на вработеност 39,1, додека стапката на невработеност е 30,6 отсто.
XS
SM
MD
LG