Достапни линкови

logo-print

Македонија треба да му плати 60 илјади евра оштета на Ел Масри


Европскиот Суд за човекови права во Стразбур заклучи дека Македонија ја прекршила европската конвенција за човекови права во случајот Калед Ел Масри, јавува новинската агенција МИА. Македонија според одлуката на Судот ќе мора да му плати на Ел Масри 60.000 евра оштета. Судот со тоа ги прифати аргументите на Ел Масри кој ја смета Македонија како директна одговорна за времето кое тој го помина затворен меѓу 31 декември 2003 и 28 мај 2004 година, по неговото апсење при влезот во Македонија и трансферот во Авганистан.
Калед ел Масри поднесе тужба против Македонија на 20 јули 2009 година. За случајот Ел Масри, Македонија беше критикувана во Парламентарното Собрание
на Советот на Европа и Европскиот парламент.
XS
SM
MD
LG