Достапни линкови

logo-print

Парламентарни избори во Романија


Денеска во Романија се оддржуваат парламентарни избори на кои над 18 милиони луѓе имаат право на глас. Романците ќе гласаат за вкупно 2.400 кандидати од 30 политички субјекти - партии, сојузи, организации на нацилнални малцинства кои ќе се борат за место во Парламентот за следниот четиригодишен мандат. Во Двата дома има вкупно 470 пратеници, но бројот на мандатите може да надине 500 поради сложенот изборен систем, кој е комбинација на мнозинскиот и пропорционалниот.
Според анкетите фаворит на изборите е владејачкиот левоцентристички Социјал-либерален сојуз на премиерот Виктор Понта.
XS
SM
MD
LG