Достапни линкови

logo-print

Египетскиот устав ќе се базира на Шериетското право


Демонстранти поставија шатори на плоштадот во Каиро

Демонстранти поставија шатори на плоштадот во Каиро

Египетското собрание денеска гласаше да се задржи принципот на Шериетско право, односно исламскиот закон ќе се користи како основен извор за легислативата во новиот устав.
Парламентарците со анонимно гласање го одобрија задржувањето на формулацијата која се користеше во уставот во минатиот режим на Хосни Мубарак.
Се очекува дека донесувањето на новиот устав ќе придонесе за намалување на тензиите кои се покренаа поради декретот на претседателот Мохамед Морси со кој тој си ги зголеми своите овластувања и моќи. Критичарите сметаат дека со избрзување на уставот ќе се влоши ситуацијата.
XS
SM
MD
LG