Достапни линкови

logo-print

Намалена каматна стапка за извозни компании


Гувернерот Димитар Богов

Гувернерот Димитар Богов

Намалување на каматната стапка од половина до еден процент за кредитите наменети за извозните компании и проекти за производство на електрична енергија. Оваа одлука ја донесе Народната банка на денешната седница на Советот. Гувернерот Димитар Богов изјави дека станува збор за неконвенционална мерка на монетарната политика со цел ублажување на последиците од кризата. Тој додаде дека со оваа мерка ќе им се намали трошокот од монетарната политика на банките и ќе има простор да добијат подобри услови и да се намали каматата.
Мерката, според Богов, ќе има позитивно влијание на платниот биланс, девизните резерви, ценовната и финансиската стабилност.
XS
SM
MD
LG