Достапни линкови

logo-print

Во Словенија протести против владините мерки за штедење


Во Љубљана завршија демонстрациите против владините мерки за штедење на кои учествуваа околу 30 000 луѓе. Демонстрантите сметаат дека владините реформи влијаат на опаѓање на стандардот на населението и дека кризата не ја предизвикаа работниците, пенизонерите и малдите, поради што од политичарите бараат да не ја рушат социјалната држава и да не ги делат и раздвојуваат луѓето. Главниот говорник на денешниот протест, шпретседателот на синдикатот на јавни службеници, Бранимир Штруќељ се закани со одржување генерален штрајк. Претседателот на Сојузот на слободни синдикати Душан Семолич оценува дека кризата не ја предизвикале стипендиите и платите, туку алчниот капитал.
XS
SM
MD
LG