Достапни линкови

Египетската национална авиокомпанија донесе одлука да им дозволи на стујардесите кои летаат низ арапските земји да носат муслимански шамии. Таквата одлука наскоро ќе се однесува и за стујардесите од другите линии. Неодмна им беше дозволено на презентерките на вести да носат хиџаб кој што ја покрива косата но не и лицето.
За време на владеењето на претседателот Хосни Мубарак носењето на хиџаб беше забрането за жени ко се вработени во државни институции, авиокомпании и телевизиските презентерки. По изборите во јуни и победата на исламистичкиот претседател Мухамед Морси жените стартуваа кампања за да се симне забраната за носење хиџаб.
XS
SM
MD
LG