Достапни линкови

logo-print

Референдум за уставни измени во Исланд


Илустрација

Илустрација

Жителите на Исланд вчера излегоа да гласаат на необврзувачки референдум каде требаше да се изјаснат за промени на уставот. Новиот предлог е изготвен од 25 граѓани и вклучува предлози кои произлегуваат од социјалните мрежи. Гласачите требаше да одговорат на 6 прашања со „да“ или „не “ поврзани со природните ресурси на државата и потребата од воспоставување на национална црква. Парламентот ќе ги разгледа резултатите од референдумот кога ќе ја изготвува легислативата. Уставот на Исланд датира од 1944 година, но процесот на изработка на измените започнаа во 2008 година кога се случи финансиската криза кој укажа на потребата за реформи. Првичните резултати треба да бидат објавени вечерва.
XS
SM
MD
LG