Достапни линкови

Киргистан: 7 години казна затвор за киднапери на невести


Киргистанска невеста

Киргистанска невеста

Киргистанските пратеници дебатираат денеска за измени во закон со кој ќе зголеми максималната казна за киднаперите на невести од три на 7 години. Поддржувачите на новата легислатива сметаат дека со тие измени ќе се подобри заштитата на правата на жената како и дека ќе се намали бројот на бракови склучени со малолетни девојки. Според податоците на активистите за човекови права во Киргистан 12 илјади девојчиња и млади жени се киднапирани и присилени да стапат во брак. Активистите сметаат дека со тоа што им е наметна брак на девојчињата им е одземено правото за образование.
XS
SM
MD
LG