Достапни линкови

Регионални и локални избори во Русија


Шеф на изборните набљудувачи на организација Голос Лилија Шипанова

Шеф на изборните набљудувачи на организација Голос Лилија Шипанова

Денеска во Русија во 77 од 83 региони се оддржуваат локални и регионални избори. Од 40 регистрирани партии во Русија право да учествуваат на изборите имаат само 28. Граѓаните ќе избираат и гувернери во пет области при што се очекува гувернерите кои се поддржани од владеачката партија „Обединета Русија“ да победат.
Ова е прв пат по 2004 тата година граѓаните да гласаат за гувернери откако претседателот Владимир Путин ги укина и тие беа избирани од страна на претседателот.
Но по минатогодишните простести и во декември беа повторно воведени. Изборните набљудувачи соопштија дека од отварањето на изборните едници има слаб одзив на гласачи.
XS
SM
MD
LG