Достапни линкови

logo-print

Турскиот парламент одобри вонредни локални избори


Турскиот парламент го усвои уставниот амандман за одржување на вонредни локални избори, а референдумот за тој амандман ќе биде распишан за 60 дена, доколку претседателот Абдула Ѓул не го врати на повторна расправа во собранието. Ако амандманот биде усвоен, локалните избори ќе бидат одржани на 27 октомври следната година. Редовните избори би требало да бидат ордржани во март 2014 година. Тие се први избори во изборниот циклус кој ги опфаќа и претседателските неколку месеци подоцна, но и општите парламентарни кои ќе се одржат во 2015 година.
XS
SM
MD
LG