Достапни линкови

logo-print

Нобеловецот Јаманака со предупредување до пациентите


Добитникот на годинешната Нобелова награда за медицина Шинија Јаманака ги предупредува пациентите дека треба да внимаат на терапиите со матични клетки кои се почесто се практикуваат во голем број на земји. Тој за новинската генција Ројтерс изјави дека таквиот вид на терапии се уште се недоволно проверени и се спроведуваат без да се направат сите потребни тестирања, со што стануваат многу ризични.
Клиниките во Кина, Мексико, Индија, Турција и Русија честопати ги нудат овие терапии за лечење на болести како дијабетис, мултиплекс склероза, артритиес, Алцхамерова и Паркинсонова болест.
Шинија Јаманака од Јапонија и Џон Гурдон од Велика Британија се добитници на Нобелова награда за медицина за за нивното откритие дека зрели клетки можат да бидат репрограмирани и способни за развивање во сите ткива на телото.
XS
SM
MD
LG