Достапни линкови

logo-print

Руските свештеници ќе можат да се кандидираат на избори


Синодот на Руската Православна Црква

Синодот на Руската Православна Црква

Синодот на Руската православна црква донел одлука со која им се дозволува на свештениците да се кандидираат на избори во случај на неопходност. Според толкувањето на Синодот, тоа значи дека свештениците ќе можат да учествуваат на избори во ситуации кога е потребна акција против кандидати кои настојуваат да бидат избрани а се противници на Православната Црква. Свештениците ќе немаат право да бидат членови на некоја политичка партија, а Синодот ќе има право да одлучува за листата на можните кандидати.
XS
SM
MD
LG