Достапни линкови

Кацин - потребни се измени во Уставот на Србија


Известувачот на Европскиот парламент за Србија Јелко Кацин.

Известувачот на Европскиот парламент за Србија Јелко Кацин.

Известувачот на Европскиот парламент за Србија Јелко Кацин денеска изјави дека е потребно да се менува Уставот на Србија. Toj вели дека тоа и станува се поочигледно и на српската јавност, после одлуката на Уставниот суд за укинување на 23 надлежности на Војводина.

„ На Србија и е потребен модерен уставен акт, кој ќе овозможи децентрализација, ќе ја дефинира Србија како граѓанска земја и ќе им овозможи на локалните заедници да преземат одговорност за побрз развој“, рече Кацин.

Кацин вели дека војводинското прашање е отворено „уште од кога беше укината автономијата во 1989 година“, оценувајќи дека така и ќе остане се „додека не се обезбеди адекватна политичка, административна и економска автономија на Војводина“.

Во однос на Косово, Кацин повтори дека ЕУ од Србија бара брза примина на досегашните договори и продолжување на дијалогот во врска со прашањата околу телекомуникациите, енергетиката и северот на Косово.
XS
SM
MD
LG