Достапни линкови

logo-print

Турција ги ревидираше економските очекувања за годинава


Турција веројатно нема да може да ја исполни целта за буџетски дефицит од 1,5 проценти од бруто домашниот производ (БДП) на земјата оваа година со забавувањето на растот и намалувањето на приходите од даноци, но се осврна на корективни мерки вклучувајќи контрола на трошоците, изјави турскиот министер за финансии Мехмет Шимшек.
Големиот економски пораст во последната деценија беше основата на успехот на турската владејачка Партија на правдата и развојот. Доходите по глава на жител трипати се зголемија од доаѓањето на оваа партија на власт кон крајот на 2002 година.
Но со забавувањето на растот буџетските рамнотежи се влошуваат.
Турција в понеделник ќе објави податоци за БДП-то во второто тромесечие
XS
SM
MD
LG