Достапни линкови

logo-print

72 проценти од граѓаните на Косово го поддржуваат членството во ЕУ


Доколку на Косово биде организиран референдум за членство во Европската унија 72 проценти од граѓаните би го поддржале членството, покажуваат резултатите од истражувањето, кое го спроведоа косовското Министерство за европски интеграции и Канцеларијата на ЕУ. Околу 90 проценти од испитаниците сметаат дека е мошне важно да се обезбеди зајакнување на врските со ЕУ. Повеќе од 70 отсто ја гледаат интеграцијата во ЕУ како можно решение на постоечките проблеми во стопанството, патувањата, корупцијата, обезбедување на иднина за младите и напредок во областа на земјоделството. Истражувањето е извршено на примерок од 1.500 лица, од сите националности.
XS
SM
MD
LG