Достапни линкови

logo-print

Грција бара одночување на заштедите на Грците во швајцарските банки


Грчкото Министерство за финансии денеска побара од Владата на Швајцарија склучување на договор меѓу двете земји со кој ќе биде овозможено оданочување на заштедите на грчките граѓани во швајцарските банки.

Ваквото барање следи по објавувањето на информациите дека бројот на сметките на грчки граѓани во швајцарските банки во текот на 2011 година се зголемил за 50 проценти.

Според податоците на Швајцарија, во 2011 година 1.360 Грци дале согласност за доставување на податоците за нивните сметки во швајцарските банки на грчката даночна служба, што е значително повеќе во однос на 2010, кога ваква согласност дале 365 грчки државјани.

Сепак, и покрај тоа што бројот на оние Грци кои лани се согласиле на „обелоденување“ на нивните заштеди пред даночите власти е поголем повеќе од тројно, приходите од даноци од овие сметки се зголемиле на 9,3 милиони евра од 5,8 милиони во 2010 година.

Атикскиот весник „Та Неа“ денеска објави дека Грци, кои изнеле милиони евра во странство, пред грчките даночни власти пријавуваат ниски примања.
XS
SM
MD
LG